schmici.com Csak az vesztes aki feladja! Én HARCOS VAGYOK!

Bali 5.

Na hol is lett vége? Már néha nincs meg a fonál. Egy biztos, hogy sajnos lassan vége lesz a szztroinak é zárul Móka Miki balii mókatára. Mucikával többször megállpítottuk már, hogy néha már azt se tudjuk, hogy pontosan mi is volt Hong Kongban, illetve, hogy ott mik történtek. Nagyon jó itt.
Egy kis egyéb sztorik az elején.
Itt mindenki beszél minden nyelvet. Mindenki tud 5 szót magyarul, de néha az az érzésünk, hogy sokan angolul is csak ennyit tudnak. Vegyünk át néhány fő szakmát a környékben. Mit is tudnák ők angolul?
– törülközőosztó a medencénél. How many towels? Room number? Where are you from? Have a nice day! How are you?
– Reggelinél. Room number.. Coffe or tee? How are you?
– bárki az utcán. Where are you from? How are you? Have a nice day
Mindenki úgy kezdi a modnókát, hogy how are you today? Pl. Bemész egy étterembe nem kérdezik meg, hogy hova szeretnél ülni (mert gondolom ezt nem tudják) hanem visznek egy asztLhoz, mi meg neha megyünk egy szimpatikusabbhoz, közbe meg szívesen meghallgatják, hogy how is vagyunk mi today? Teszteltem egyik nap az állításom és amikor megkérdezte a törülközős bácsi, hogy hogy a fenébe vagyok akkor megmondtam neki, hogy itt minden szar, hideg van, unalmas minden, nincs mit megnézni meg amúgy is ez egy szar hely… Mosolyogva mondtam és látszott, hogy érti, hogy nem azt mondom, hogy jaj de nagyon kurvaszép, hanem valami rosszat, de lényegében nem tudott válaszolni…:) aztán mondtam, hogy csak viccelek és milyen szép itt minden, de addigra már lefoly róla monden víz. Ez persze nem nehéz,mmert tegnap este viszonlyag nagy szélben és 30 fokos hőmérsélklet mellett mentünk le fürödni a medencéhez.
MÁS! Ismét közlekedés. Van az a mondás otthon, hogy ha az út túloldalára át akarnál jutni akkor oda kellett volna születni, kb azért mert akkora a forgalom. Na ezt a feltételezés mindenki felejtse el. Itt még a 2 sávos út is olyan Forgalmas, hogy a szállodák meg a nagyobb boltok előtt a biztonsági őr kezdi el megállítani síppal az autókat meg persze a százával érkező robogókat,ha meg zebrán akarsz átmenni…. Óóóóó….. Good luck. Szóval egyik nap mentünk egy bankautomatához pénzt levenni. 4 sávos út. Ketut vár egy kicsit majd felteszi a kezét az autóknak és indulunk…. Fuss át keresztbe az M7-en úgy, hogy felteszed a kezed mert Te itt most átmész….:)
Ja és mégegy. Már régen akartam ínri, hogy mindenki aki tud valamit Baliról az mondta, hogy a wc-re készüljünk fel mert az vicces lesz. Ok mi mindenre felkészülünk. Aki volt már a régi jugoszláv részeken az tudja, hogy ott a budi nem árról szól, hogy beülsz és ott még újságot olvasol meg hasonlók, hanem van a luk (wc) meg te… Itt is valami hasonló a sztori, van a luk, vagy te, meg van egy vájuban víz (vájú mellett merőke). Mindenki rakja össze a képet úgy ahogy akarja, de csináltam is képeket, majd felrakom. A lényeg, hogy wc papír nincs, a bal kéz a piszkos kéz, meg ha hozzámersz nyúlni a merőkéhez vagy a vízhez puszta kézzel akkor otthon 1 hónap a fertőzőn. A többit mindenkire rábízom. Sokáig hiányzott ez az élmény, de tegnapelőtt szerencsésen lecsapott ránk a sors keze, ezután persze tegnap is megvolt az élmény ami még azzal is meg volt spékelv, hogy kiírták a falra, hogy 2000 rúpia az ár (kb 50 Ft) és, hogy Mucika a szomszéd rötyibe volt ami szép nagy lukkal volt elválszatva az enyémtől, így lényegében kipipáltuk a házas életben az egymás előtt pisilés feladatát.:)
Na akkor a full sztorit kb 2 napja este hagytam abba. Este bementünk a Bali Collection-be amit a luxusszállodákhoz tartozó bevásárlóközpont. Itt azért tudni kell, hgoy kurvajó szállodában vagyunk, de nem a luxus részen, na ott aztán mintha mindenki illatosat fingana….:) 1 fő feladatunk volt az este. Mucika pizzát akart!:) Körbenéztünk háromszoros áron minden, de minden szép, vettünk 1-1 kacatot, hogy ne legyen üres a kéz, illetve a nagy reptéri küzdéseket elkerülendő már itt bementünk egy Starbucks-ba és vettünk egy bögrét Mucikának. Sose vettem még ilyen dága bögrét. Inni blőle TILOS, de még napra se tesszük!:)
Szóval Bali Collection szép és jó a végén találtunk egy olasz kávézót ahol megállva Mucika az éhhalál szélén csak annyit kérdezett, hogy Pizza van? Ez beivódott az agyamba örökre! Nem is részletezném, a pillanat adta magát. De megérte, mert széles volt a mosoly mikor megkapta a várva várt olasz csodát!:)
Másnap mentünk Ketuttal egy egész napos túrára. Ezekhez nagyon korán kelünk és a 7:30-as találkozó jellemzően azt jelenti, hogy lényegében max 10 perc alatt kell begyűjteni és betolni a 3 fogásos reggelit… Jajj szegény mi!!!! Amúgy most ébredt fel mellettem Mucika és megkérdezt,
– Hány óra van?
– Még csak fél nyolc
– Komolyan?
– Igen.
Aztán fordult egyet a másik oldalra és alszik.:)
Ma délelőtt nem kirándulunk.
Még egy dolog az olasz kajákhoz. Iszonyat jó dzsuzok vannak itt. Először csak a vegyigyümi mixet ittuk, főleg Mucika, de minden nagyon jó, az olaszba a dinnyére kattantunk rá!
Amúgy a kirándulás napján elég rendesen esett az eső itt, de még úgy is elég jó idő volt. Ht nekivágtunk. Elmentünk Kutába amimegy szörfparadicsom. Méteres meg 2 méteres hullámok voltak, de Ketut csak azt mondta, hogy most nem jó még, de majd délután lesznak rendes hullámok szörfözni is:)
Kuta után útközben beficcent 1-1 rizsterasz aztán irány a vizen álló templom. Sorry, de nem tudom a helyek pontos nevét majd, ha rakom fel a képeket akkor megnézem. A lényeg, hogy gyönyörű hely! 3 sziklaszírt, a rendes hullámok már egeel is 2 méternél kezdődnek. Az egyik sziklaszírt közepén van egy lyuk és azon van egy adomanyos oltár, a középső „csak” egy kilátó és a harmadik meg már lényegében nem szírrt, mert annyira kikopott a hullámoktól, hogy már szinte teljesen elvált a szigettől. Át lehet menni, de kb fél meteres vízben még apálykor is. Mentek is az emberek rendesen. Csak a középsőre mentünk fel a harmadikhoz meg odamentünk fotózkodni, de nagyon durván jó volt. Mucikával csak álltunk és bámultunk. Nem igazán lehetett felfogni. Itt tényleg mindenféle hely van és talán ez volt itt eddig a legszebb. Csak ámultunk és bámultunk, közbe meg a hullámok néha majd 10 méterre is felcsaptak ahogy a sziklafalnak ütköztek. Itt minden perc aranyat ért. Nagyon szép volt! A végén Mucika mondta, hogy odament hozzá néhány srác és fotózkodni akart vele (bár nem tudta, hogy vele vagy azt akarták, hogy fényképezzen nekik), de Mucika menő nőként elhajtotta őket. Na aztán jött pár csaj is utánuk. Mindenki rábukott a vörös asszonkámra…:) Velük azért már fotózkodott.:) Vicces a kép, mert mindenki minimum 1 fejjel alacsonyabb itt, de errős majd még később is lesz sztori. Ja és ezen a szent sziklán volt meg az első Bali budi (lásd fentebb).
Kifelé menet ettünk olyan nyunyát, mine lőző nap a hajón aminek se íze se bűze, de itt echte volt, mert banánlevélbe volt csomagolva és belül édes volt. Jó sokt be is tömtünk (már kezdtem éhes lennie, mert ma kivétlesen nem voltam nagyon éhes reggel). Ketut később kérdezte, hogy akarunk-e enni helyit. NANÁÁÁÁÁ! Út szélén megállás és Ketut rendel. Amolyan vegyes tálakat kaptunk meg húsleves szerűtl a húsleves kimerül egy csípős, de ízes lében benne egy disznőhús cafactka ami olan gusztustalan volt, hogy próbáltam nem ráfókuszálni amikor a levest ettem. Aztán a al. Volt rajta mindenféle helyi szósz meg husi, de az egyik szósz olyan erős volt, hogy kb már attól leizzadtam, te jó ég… Eközben észrevettem, hogy középre kiraktak valami kis fűszert, Ketut csak anniy mondot „Cipösz”. Na lássuk. Ja kicit cipösz… Egy hangyafaznyitól úgy leizzadtam, mint amikor egy napot kinnt pörkölnek télikabátba a 35 fokba… De jó volt, így még ettem belőle párszor. Azt azért nem tudom elmondani, hogy nagyon lefosztottam a készletet. A főnyi kaja üdcsivel volt 10000 rúpia, kb 2200 Ft. Ketut: ez még így is drága volt…
Ezután Denasar (főváros) felé vettük az utat. Igazából semmivel se tűnt többnek, mint bármelyik másik hely, mert itt is csak boltok, mert apró viskók voltak. Viszont volt 1-1 nagyobb park meg bolt. Bementünk egy hagyományos piacra. Kb az az érés, mint józsefvároson, csak itt nem aggreszívoskodnak és nem konténerből tolják. Ez olyan igazi ázsiai hely volt. Kibba….tt meleg, fülledt, levegőtlen, félhomályos, de sok szép cucc volt. Mucika talált is mit venni:) persze itt az árak aztán végképp a béka segge alatt vannak. Szóval volt kis shopping megint, de ekkor már rezgett a seggünk mert a bőrönd bizony nem egy raktárház, az csak egy (3 db) bőrönd. Eddig kb 3 bőröndnyi cucc volt a szállodábn plusz az a kettő amit hoztunk:) No sebaj Mucika megmondta, hogy majd megoldjuk(úgy is lett)!
Irány a művéti fesztivál. Itt kb az a hangulat, mint Fehérváron a táncheten, csak itt nem egy indonéz csapat jön el, hanem 20 és máshonnan nincsnek is emberek. Amolyan vásári hangulat nagyon jó helyi táncosokkal. Bár gondolom azt mondani se kell, hogy a prímet az a bácsi vitte aki a helyi (tényleg helyi) öltözéknek megfelelően jött valamelyik indonéz szigetől és a ruha az az egy szál cerkáját takaró bambusz szeű cucc volt (az is az ég felé állt). Na az ilyennek mit mondanak a reptéri biztonsági ellenőrzésnél! Zsebek kipakolva? Laptop nincs? Az övet le kéne venni tata! Nem akarok senkit megbántani, mert mindenkinek megvannak a hagyományai, de 5000 ember között egyedül 1 szál cerkában totális természetes érzéssel az öreg tiszteletreméltó és egyben vicces is volt. Amúgy nagyon sok balinéz táncos is volt amolyan giccsesen szép ruhákban meg sminkkel, sőt sokszor a lányok kaptak álbajuszt, mert fiú szerepük volt.
Ezen a fesztiválon láttuk az eddigi legdurvábbat. Üres akváriumban pici csigaházak színesre festve, úgy hogy hozzájuk lehet venni papírból készült kicsi házakat!!!! Durva mi? Vagy az kimaradt, hogy a kicsi csigákban még benne voltak a tengeri lét során belemászott rákok is? Ugy festették le a csigaházat, hogy közbe benne voltak a rákok és ez a játék a gyerekeknek….:)
Na kezdődik a táncshow. Meg jött a nagy indonéz elnök közbe magy a helyi bambusz meg csapkodós zene, nagyon jó zenék vannak, de néha már olyan mintha részeg lenne tőle az ember ebben a nagy melegben. Elnök megjön boldogság, táncosok kezdik tolni, de a sok embertől alig látni valamit. Ugye mindenki emlékszik Mucika fotójára a lanyokkal. Király magasnak lenni. Beálltunka tömegbe kb 3 méterre a táncosoktól és mindent láttunk amit akartunk. Itt érdekes volt. Hogy nem volt sok turista, így néha ránk is úgy méztek mint a cerkás bácsira.:) a bulinak viszonylag hamar végeszakadt, mert a második táncos banda után megjött a felhőszakadás. Igen, ezzel,újabb feladat teljesítve. Ázz el Balin. Mucika azért kapott esőkabatot, de az eredmény lenyegében ugyanaz lett… Langyos volt az eső, rendesen bőrig áztató! Jó volt! Mák, hogy pont aznap hoztuk el a ruhát a mosodából 2,5 dollárért kimostak, több, mint 2 kg ruhát. Mondjuk azt nem vágtuk, hogy miért vannak rajta apró tintafoltok néha, de majd a vanish megoldja otthon.:)
Este jött a cselendzs. Tesztpakolás a bőröndökbe. Az egész olyan volt, mint egy vásári forgatag. Mindent kipakol i mindenhonnan és lassuk mi lesz a vége. A lényeg, hogy várhatóan hazaviszünk mindent. Mucika zseniálisan tud pakolni!!! Este még lementünk a helyi kisboltbs, most már csak nagyon könnyű és nagyon kicsi dolgokat lehet venni… Vettünk is párat, közbe megtapasztaltuk, hogy még jó, hogy alkudunk, mert azért itt is vannak átbaszások az árban és minden lehet meg olcsóbb, illetve a helyi kézműves boltokról se hiszem el már midnegyikről, hogy tényleg ők csinálják a kisdvarban a cuccokat. Ez is csak egy tanulság, szerencsére nem túl drága. Este meg a szálloda olasz éttermeben ettünk eggyet, illetve reméltünk, hogy az újdonsült japán falszomszédok nem fognak jangoskodni, mert néha iszonyat hangosak. Bár náluk legalább a kultúra része a hangosság, mert a szállodában egy nő direkt vinnyogott iszonyat hangerővel, hogy a barátait idegesítse és ő éneknek gondolta ezt. Mindenki tud paraszt lenni és ő még ivott is rá.:(
Na másnap (azaz tegnap). Reggeli után ismét Ketuttal egész napos túra, mert kicsi a forgalom és elvisz minket az anyatemplomhoz… Hiba volt menni. Reggel elmentünk megnézni egy barong táncot. Egész jó volt, de kis fejszámolással kijött, hogy kb 1.5 millió forintot szedtek össze egy 1 órás műsorral kb 20 emberrel és 500 nézővel… Nem gyenge. A tánc amúgy egy az istenségek harcához kötődő sztori volt amiből csak az angol leírás miatt értettük, hogy mi történik. Érdekes volt maga a tánc, bár abban kételkedek, hogy az eredti verzióban is egy törpe ember a majom farkával átszik és, hogy kb majom ember párzást reklámoznának… Ezzel elrontották kicist az eredetiségét a dolognak, csk, hogy a turisták röhögjenek egyet (nekünk nem ment). Bár amikor beszéltek az emberek a tánc alatt azt egészen jól tudtuk szinkronizálni saját szöveggel. 🙂
Tánc után irány a templom, közben ettünk jackfruit-ot ami úgy néz ki, mintha apró paprika lenne, viszonylag édes és belül egy nagy babszem van. Érdemes volt. Valamiért a fán lévő gyümölcsre húznak egy zsákot, de itt Mucika dumált Ketuttal, mert én pihentettem a szemeim:)
A templom. Előre mondta Ketut, hogy itt agresszivebbek ahelyiek és el akarják adni a cuccaikat, de ha nem kell akkor hagyjuk és ő nem jöhet be mert idegenvezetőt hagynak csak bemenni, hogy ne rontsa a helyi bizniszt. Mondtuk ok, idegenvezető 3000 Ft legyen. Odaértünk. Mucika vissafelé már elnevezte a helyet szarongfalvának. A szarong egy kednő amit magada kell kötni a nagyobb templomokban. 6-800 Ft-ért lehet venni. Mindenki ezt árulta itt. Na ami még nagyon fontos, hogy álltalában vannak mindenhol turisták, de,itt alig lézengett valaki, pedig itt aztán iszonyat sok árus volt, nem voltak nagy buszok meg semmi. Ez a legnagyobb templom és kenyegében üres. Miért? Mert agresszíbek, piócák, bunkók és drágák. Az ok, hogy mindenkinek mondtuk, hogy nem kell szarong mert már an, azért mindenki tolta. Mentünk a bejárat felé (már volt jegyünk) mikor jött kb 8 ember, hogy ők lesznek a guide-ok és kell a szarong. Ketut ere próbált készíteni, de nem eléggé… Elmondták, hogy mekkora a templom és mindenhova, csa k guide-al lehet bemenni és úgy körbeálltak, hogy kb maffialeszámolás érzete volt. Közbe mondták, hogy 25 euró az ára, de leephet, hogy fejenként ami összesen 15eFT lett volna. Na ekkor már borult a bili. Itt a napi fizetés 1-2000 Ft… Nem az a baj, hogy drága, hanem, hogy agresszívek és direkt palira veszik az embert. Itt úgy érzem, hogy Ketut se volt legény a gáton, mert vagy jattot kap tőlük vagy csak fél tőlük. Szóval ez volt a pillaant mikor Mucika is azt mondta, hogy menjünk és fürödjünk, mert ez a Bali nem érdekel. Ketut szerzett 2 szarongot és mondta, hogy menjünk be, de a gudie-okat pattintsuk, de ő most már nem jöhet oda. Ok, így is lett, a kapu után kb 500 méter kaptató volt, de meredek volt és iszonyat meleg volt. Már a vérnyomásunk is rendben volt ekkor. 🙂 Na odaérünk, elkérika jegyet egy végső csekkolásra, itt korrekt volt a srác, mert szólt, hogy a szarong ne nyíljon szér stb. De aztán kiderült, hogy nem lehet csak úgy bemenni, mert valami szertartás van és csakörbe lehet menni a fal mellett. Na akkor a bugyrunk gyorsan tele is lett. Ekkor még jött egy olcsó guide, aki 1 dollárért bvitt volna minket, pluesz persze kellett volna 7 EUR adomány fejenként, de ekkor már a csak azért se fázisba voltunk. Gyors fotók és amiért utaztuk 3 órát már kész is volt. SOHA SENKI NE JÖJJÖN IDE! FELESLEGES! Ezt Erika is mondta, de nem értetük meg….:)
Utána azért ettünk megint egy kicsit büfé style-ban, egész jó volt. Itt Mucika ráállt a sült zöldségre, de amúgy is jó kaják voltak. Én már viszont lime jpdzsúzon élek., isteni…:)
Ja és sok pici vörösha gya van ami csíp. Na az nem olyan tuti…:(
Kaja után meg elmentünk a madárparkba ami nekünk inkább virágpark volt, de nagyon jó volt, sok érdekes madár volt ott és megtöbb gyönxyörű virág. A madarakbó sok közel mert jönni. Láttunk akkora helyi galambot fél méterről mintha egy töltött liba lett volna, az egyi páva pont akkor eregette tollait mikor ott voltunk. Nagyon-nagyon jó volt, de majd erről a képek mesélnek. Egy órát voltunk benn a végén még volt egy kevés, kicsi és könnyű szuvenír sopping, majd volt jegyünk a hüllőparkba is, de azt 5 perc alatt letudtk.:)
Este még maradék gyümölcsöt ettünk meg kicsit rosszalkodtunk, mert ezen a paradicsomi helyen chipszet és magnumot ettünk…:)
Na lassan 2 órája írok és Mucika is ébredezik így a madárparktól már a rövidített verzió volt, de azért úgy érzem lesz mit olvasnotok ma is!:) Csók a család Baliról! 🙂